Артеріальна гіпертензія: прості речі, які потрібно знати кожному!

На протязі дня в нашому центрі можна поміряти артеріальний тиск безкоштовно

Артеріальна гіпертензія, чи підвищення артеріального тиску – поширений патологічний стан, що за офіційними даними виявляється приблизно у 30% дорослого населення. Гіпертензією вважається підвищення систолічного артеріального тиску вище 140 мм рт. ст. та/або діастолічного тиску вище 90 мм рт. ст., якщо таке підвищення є стабільним, тобто підтверджується при повторних вимірюваннях тиску протягом певного часу (не менше ніж 2-3 рази в різні дні тижня протягом 30 днів).

З усіх існуючих факторів ризику контроль артеріального тиску (АТ) є найлегшим і найдешевшим засобом профілактики серцево-судинних захворювань та запобігання смертності від них.

Слід розуміти, що рівень АТ є не тільки  критерієм встановлення діагнозу «артеріальна гіпертензія», але й використовується для оцінки ефективності призначеної терапії.

Доведено, що зниження АТ усього на 10/5мм рт. ст. зменшує ризик виникнення будь-яких серцево-судинних ускладнень на 10%,а на 20/10мм рт. ст. – до 20%.

 У чому полягає небезпека систематичного підвищення артеріального тиску?

 В організмі людини виділяють так звані органи-мішені, які зазнають патологічних змін через постійно підвищений артеріальний тиск. Серед них основні – серце, головний мозок, нирки, судини, сітківка ока. Таким чином, артеріальна гіпертензія призводить до інвалідизації не сама по собі, а як наслідок розвитку різних ускладнень з боку органів-мішеней у вигляді серцево-судинних катастроф (інфаркту міокарда чи інсульту) або тяжких проявів, що розвиваються (ниркова недостатність в разі хвороби нирок або сліпота через ураження судин сітківки ока).

За наявності ураження органів-мішеней та супутньої патології (особливо цукрового діабету чи хвороби нирок) значно зростає важливість вибору антигіпертензивного препарату чи комбінації ліків для контролю АТ. Адже призначена терапія має не тільки знизити АТ оптимального рівня (120/80), але й забезпечити профілактику виникнення або прогресування ураження органів-мішеней. Контроль і зниження рівня артеріального тиску до норми допомагає уникнути розвитку цих патологічних змін!

Слід розуміти, що рівень вашого артеріального тиску –у ваших руках! Тут надзвичайно важлива співпраця лікаря та пацієнта. Ніколи не займайтесь самолікуванням – для встановлення діагнозу та підбору ефективної терапії артеріальної гіпертензії не обійтися без кваліфікованого кардіолога.

Немедикаментозні методи лікування можуть бути ефективними лише на ранніх стадіях хвороби. В Україні, на жаль, артеріальну гіпертензію виявляють надто пізно, коли  вживання ліків не уникнути. Але результат лікування завжди буде кращим, якщо до правильно підібраних медикаментів додати здоровий спосіб життя: помірну регулярну фізичну активність, відмову від шкідливих звичок та здорове харчування.

Небезпека артеріальної гіпертензії в тому, що на перших стадіях розвитку хвороби (особливо в молодому віці) вона не супроводжується жодними клінічними проявами, тобто має безсимптомний перебіг. Підвищений тиск зазвичай виявляється вже тоді, коли страждають інші органи. Саме тому, з метою профілактики, так важливо самостійно контролювати артеріальний тиск до виникнення симптомів й ускладнень!

 Що має зробити Ваш лікар для зниження артеріального тиску?

Перш за все, варто знизити роль зовнішніх факторів, які негативно впливають на рівень артеріального тиску.

7 кроків які допоможуть вам знизити артеріальний тиск:

  1. Виконання рекомендацій лікаря.
  2. Зміна харчового раціону: збільшення споживання фруктів та овочів (4 – 5 порцій або 300г на добу), знежирених молочних продуктів, риби і нежирних сортів м’яса – 11,4/-5,5 мм рт. ст.
  3. Посилення фізичної активності: щодня займатися фізичними вправами помірної інтенсивності по 30-45хв. Динамічні вправи на витривалість( ходьба, біг підтюпцем, плавання) -10,3/-7,5мм рт. ст.
  4. Зниження маси тіла до норми: коли показник ІМТ = маса тіла (кг)/зріст (м2)знаходиться в межах 20-25кг/м2; зниження маси на 4,5кг -7,2/-5,9мм рт. ст.
  5. Відмова від паління.
  6. Обмеження споживання кухонної солі: не більше 6 г на добу(1 чайна ложка) -5,8/-2,5мм рт. ст.
  7. Обмеження вживання алкоголю до 2 доз для чоловіків та 1 дози для жінок: 1 доза містить 14г етанолу, що еквівалентно 360 мл пива, 150 мл сухого вина, 30 мл горілки -4,6/-2,3мм рт. ст.

З’ясувавши причину виникнення артеріальної гіпертензії, лікар має запропонувати Вам адекватне медикаментозне лікування. Тут важливим є чітке дотримання рекомендацій лікаря. Поширений міф, що ліки можна приймати до того моменту, поки тиск не прийде в норму. Це хибна думка, оскільки артеріальна гіпертензія – стан, який в разі виникнення супроводжує пацієнта протягом усього його життя. Її, на жаль, неможливо вилікувати повністю, а можна лише ефективно контролювати, зменшуючи тим самим ризик ураження життєво важливих органів та подовжуючи життя. Отже, ліки необхідно вживати постійно для досягнення цільових значень артеріального тиску; зміни схеми лікування можливі у разі недосягнення необхідного значення артеріального тиску, тобто неефективності лікування.

Самостійне зниження дозування препарату або його відміна можуть бути небезпечними, оскільки інколи супроводжуються «синдромом рикошету», коли тиск стрімко зростає і може спричинити гіпертонічний криз або інфаркт чи інсульт.

Лікування артеріальної гіпертензії – це той випадок, коли партнерство лікаря та пацієнта потрібне, як ніколи, і не одного разу, а протягом тривалого часу! Прихильність до тривалого прийому медикаментів – о

дин з найважливіших факторів успішного лікування артеріальної гіпертензії. Переконайтеся, що Ваш лікар уважно з’ясував природу підвищеного артеріального тиску й призначив адекватне медикаментозне лікування з урахуванням Вашого загального стану.

Наявність артеріальної гіпертензії змушує бути уважним до проявів уражень органів-мішеней. Тому важливо періодично проходити комплексне обстеження, а не лише контролювати рівень артеріального тиску.

Принаймні 1 раз на рік відвідайте лікаря-офтальмолога та здайте аналізи, Серед яких:  глюкоза крові( рівень цукру), глікований гемоглобін, ліпідограма та деякі інші, про що Ви можете дізнатися у свого лікаря.

Будьте уважними до власного здоров’я,  адже воно тільки в Ваших руках!

 Ураження  органів-мішеней при артеріальній гіпертензії

Ураження мозку: прогресуючі неврологічні розлади, гіпертонічна енцефалопатія, порушення зору, інсульт.

Ураження серця: ознаки гіпертрофії ішемічної хвороби серця і прогресуючої серцевої недостатності, інфаркт міокарда.

Ураження периферичних судин: переміжна кульгавість, генералізоване або фокальне звуження артерій сітківки (ретинопатія).

Ураження нирок: ознаки ниркової недостатності, наприклад, мікроальбінурія, підвищення рівня креатиніну, сечовини плазми крові.

Вимірювання тиску в домашніх умовах є цінною інформацією для лікаря, дає можливість підібрати оптимальне лікування та попередити ускладнення.

              Умови вимірювання тиску(АТ)

  1. Вимірювання АТ має проводитись у спокійних умовах після 5-хвилинного відпочинку.
  2. Протягом 30 хв. до вимірювання АТ Вам не слід курити, вживати напої, що місять кофеїн (чай, каву, кока-колу).
  3. Під час вимірювання слід сидіти нерухомо, прихилившись до спинки стільця, не схрещувати ноги, покласти руку на стіл і не розмовляти.
  4. Манжетка має обіймати не менше 80% округлості плеча і покривати 2/3 його довжини. Використання дуже вузької або короткої манжетки призводить до завищених показників АТ, дуже широкої – до їх заниження. Стандартна манжетка (ширина – 12-13см і довжина – 35см) використовується для осіб з нормальними або худими руками. Для осіб з мускулястими та повними руками слід використовувати манжетку довжиною 42см.
  5. Манжетку розміщують так, щоб її нижній край знаходився на 2-2,5см вище ліктьової ямки, і між манжеткою і поверхнею плеча проходив палець.
  6. Вимірювання АТ проводять щоденно 2 рази в день уранці( після пробудження до сніданку і прийому препаратів, між 6.00 – 10.00) і ввечері, перед сном (між 18.00 – 22.00). У кожному випадку вимірювання роблять тричі з інтервалом 1-2 хвилини.
  7. Далі прораховують середнє значення всіх вимірів за тиждень виключивши виміри першого дня.
  8. При тривалому лікуванні АТ в домашніх умовах можна вимірювати рідше, 1 раз на тиждень.
  9. Не варто міряти АТ, коли Ви перебуваєте в стресі.
  10. Не варто на основі даних вимірювання АТ порушувати призначене лікарем лікування (збільшувати дози чи пропускати прийом ліків).
  11. Ведіть особистий щоденник АТ, це допоможе контролювати тиск.