Пам’ятка для пацієнта з діареєю

Діарея (пронос) – часте (більше 4 разів) випорожнення кишківника зі зміною характеру калових мас (від кашоподібного до водянистого). Діарея виникає внаслідок підвищення вмісту води в фекаліях від 65до 90% або збільшення їх маси більше 200г на добу.

За тривалістю діарея буває:

  • гостра (до 7-10 днів);
  • затяжна (від 2 до 11 тижнів);
  • хронічна (від 3 місяців і більше).

Причиною гострої діареї частіше стають кишкові інфекції, викликані вірусами (більше 50%), бактеріями, простішими та їхніми токсинами, а також запальні або ішемічні захворювання кишківника, запалення органів малого тазу, прийом медикаментів, харчова алергія та харчова непереносимість, діарея мандрівників.

Причини хронічної діареї різноманітні.

Найчастіше – синдром подразненого кишківника, який має функціональний характер і виникає у пацієнтів молодого і працездатного віку.

Органічну хронічну діарею спричиняють захворювання:

-шлунка (гастрити із пониженою секрецією, хвороба оперованого шлунка);

— тонкого кишківника (целіакія (непереносимість злаків), паразити (лямблії), порушення всмоктування та моторики тонкого кишківника при цукровому діабеті, склеродермії, захворюваннях щитовидної залози).

— підшлункової залози (запальні процеси пухлини);

— товстого кишківника (виразковий коліт, хвороба Крона);

— СНІД-асоційовані інфекції;

— тривалий прийом алкоголю та лікарських засобів (антибіотики, антиметаболіти, дигіталіс, колхіцин).

Якщо діарея має тривалий перебіг, турбує і в нічний час, супроводжується безпричинним зменшенням ваги тіла (5кг і більше), зниженням рівня гемоглобіну крові, збільшенням ШОЕ (швидкості осідання еритроцитів), необхідно терміново звернутися до лікаря для обстеження та адекватного лікування. Діарея може супроводжуватись втратою рідини та мінеральних солей, а також зневодненням організму, яке часто виникає при наявності нудоти та блювоти. У таких випадках відмічається сухість в роті. При різкому зневодненні можливий розвиток артеріальної гіпертензії зі схильністю до зниження тиску під час зміни положення тіла з горизонтального в вертикальне (ортостатичний колапс) внаслідок зменшення об’єму циркулюючої крові. У тяжких випадках кількість сечі зменшується, з’являються ознаки ниркової недостатності, заплутаність свідомості.

Важливо! Негайно звертатись за медичною допомогою (викликати швидку допомогу), якщо діарея супроводжується:

-ознобом,блювотою, втратою свідомості;

— різкою слабістю, втомлюваністю;

-сильною спрагою;

— температурою тіла вище 38°С, больовим синдромом в животі, що не проходить після дефекації та відходження газів;

— профузним проносом протягом 48 год. без тенденції до зниження частоти випорожнення;

— випорожненнями чорного кольору або з домішками крові;

— наявністю супутнього захворювання або стану, при якому зневоднення організму може мати негативні наслідки (цукровий діабет,вагітність, серцева недостатність).

Основні рекомендації щодо стилю життя та харчування при діареї:

1.Повноцінно відпочивайте і зменшить фізичне навантаження.

2.Ретельно мийте руки після кожного відвідування туалету.

3.Пийте достатньою кількість рідини теплої або кімнатної температури (невеликими порціями маленькими ковтками до 8 склянок на день). Відновлення водного балансу дуже важливе. Оптимальний вибір – сполучення мінеральної води без газу з несолодким соком. Особливо корисні соки, які мають бактерицидну дію (журавлинний, гранатовий, чорничний, малиновий) і містять пектин і дубильні речовини (чорничний, айвовий, яблучний, черешневий з м’якоттю. Уникайте алкоголю, молока, концентрованих соків.

4.Для відновлення втрати рідини і мінеральних солей можна використовувати регідратанти для перорального застосування, які продаються в аптеках. Подібний розчин можна приготувати в домашніх умовах, розчинивши в 1л води ¾ чайної ложки солі,1 чайну ложку соди і 8 чайних ложок цукру. Вживають вперемішку з морсом, компотом та звичайною водою.

5.Голодування при діареї не показано.

6.Рекомендовано відновлювальне харчування: легка дієта на 2-3 дні з використанням протертих супів, продуктів з низьким вмістом клітковини – підсушений білий хліб, відварений білий рис, печена картопля, варені овочі, яблучне пюре. З 3-4 дня можна додавати парове чи відварене м’ясо та рибу, а потім поступово включати іншу їжу. На 2-3 тижні необхідно включити цільне молоко, свіжі овочі та фрукти, наваристі бульйони і свіжу випічку.

До повної нормалізації стану кишківника необхідно виключити прийом алкоголю, жирної, пряної і смаженої  їжі, копченостей.

  1. Вживати їжу слід невеликими порціями кожних 2-3 години.

8.При відсутності апетиту чи дискомфорті в животі на деякий час можна відмовитись від твердої їжі, продовжуючи пити достатню кількість рідини.

9.Необхідно вживати лише ті ліки, які призначить лікар. Не використовуйте безрецептурні протидіарейні препарати без рекомендації лікаря для запобігання ускладнення.

10.Якщо ви вживаєте препарати, призначені іншими спеціалістами з приводу супутніх захворювань, необхідно довести до відома лікуючого лікаря, оскільки деякі із препаратів можуть викликати діарею. У такому випадку необхідна корекція для оптимізації лікування.

11.Якщо на фоні лікування з’явились симптоми у вигляді шкірних висипів, блювоти, нудоти, головного болю, обов’язково скажіть про це лікарю для виявлення побічної дії медикаментів.

12.Під час подорожі не вживайте екзотичних страв, якщо невпевнені в якості їх приготування або ж маєте проблеми з органами шлунково-кишкового тракту.

Бережіть своє здоров’я!