Пам’ятка для пацієнтів із захворюваннями жовчного міхура

Хронічний холецистит – хронічне запальне захворювання жовчного міхура, переважно бактеріального походження, яке супроводжується порушенням функції (дисфункцією) а також зміною фізико-хімічних та біохімічних властивостей жовчі (дисхолією). Виділяють холецистит калькульозний (з наявністю камінців) та некалькульозний (безкам’яний). 


Найчастішою причиною хронічного холециститу є інфекція (кишкова паличка, стрептокок, стафілокок, рідше – протей, клебсієла, ентерокок), яка проникає висхідним шляхом (із кишківника) лімфатичними або кровоносними судинами з вогнищ хронічної інфекції (тонзиліт, синусит, пародонтоз, аднексит і т. д.). Розвиток холециститу обумовлюють кишкові інфекції з затяжним перебігом, порушення імунітету, а також фактори, які порушують моторику жовчного міхура з його несвоєчасним випорожненням і застоєм жовчі: нерегулярний прийом їжі, паразитарні захворювання (лямбліоз, аскаридоз, опісторхоз), ожиріння.
Порушення моторики жовчного міхура і тонусу сфінктерного апарату частіше виникають в результаті емоційних перевантажень, стресів, невротичних реакцій, в період вагітності, під час прийому гормональних контрацептивів, а також за наявності супутніх захворювань (хронічний гастрит, дуоденіт, панкреатит, виразкова хвороба, цироз печінки, цукровий діабет та інші). Основними проявами при загостренні хронічного безкам’яного холециститу є біль, що локалізується у правому підребер’ї, виникає через 30-60 хвилин після вживання жирної, смаженої їжі, яєць, холодних і газованих напоїв, вина, гострих закусок, і може тривати до 3 годин.

Біль супроводжується нудотою, гіркотою в роті, зниженням апетиту, повітряною відрижкою, загальною слабкістю, підвищенням температури тіла.

У пацієнтів з хронічним безкам’яним холециститом і пониженою моторикою жовчного міхура (гіпокінетичний тип дисфункції жовчного міхура) спостерігається тупий біль у правому підребер’ї, відчуття тиску і розпирання, що підсилюються при нахилі тулуба, нудота, гіркота в роті, здуття живота та закрепи.

Хронічний безкам’яний холецистит з посиленою моторикою жовчного міхура (гіперкінетичний тип дискінезії жовчного міхура) супроводжується колькоподібним болем у правому підребер’ї, що віддає у спину, під праву лопатку, у праве плече, рідше в епігастральну ділянку, серце, підсилюється під час глибокого вдиху. Біль короткочасний, виникає після порушення в дієті, вживанні холодних напоїв, виконанні фізичних навантажень. при стресах, іноді вночі.

Якщо такі симптоми зберігаються протягом 3 місяців – останніх півроку, то необхідно терміново звернутися до лікаря.

Хронічний холецистит розвивається поступово, запальний процес створює умови для згущення жовчі, відкладення кристалів холестеролу на стінках жовчного міхура і утворення камінців (жовчнокам’яної хвороби).

Часті загострення хронічного холециститу можуть призвести до запалення внутрішньопечінкових жовчовивідних шляхів (холангіту) а також до запального процесу підшлункової залози (панкреатиту), порушення мікрофлори кишківника і виникненню закрепів.

Жовчнокам’яна хвороба (ЖКХ) виявляється у 10-20% населення, жінки хворіють 2-3 рази частіше за чоловіків, після 60-70 років – в 30-40% випадків. Розвитку ЖКХ сприяють спадкова схильність, хронічні захворювання жовчного міхура, порушення метаболізму, нерегулярне харчування, малорухливий спосіб життя, надлишкова маса тіла, застій жовчі, вагітність.

Велике значення в розвитку ЖКХ має нераціональне харчування – надлишкове вживання багатої на жири їжі, що містить холестерол та рафіновані вуглеводи, борошняних страв. До утворення камінців призводить і голодування, великі перерви між прийомами їжі, відмова від сніданку, низькокалорійна, з високим вмістом жирів дієта (до 600 кКал і менше 3 г жирів в день).

Жінки з надлишковою масою тіла в 6 разів частіше хворіють на ЖКХ, навіть зайві 10 кг подвоюють ризик її розвитку.

У більшості випадків ЖКХ протікає без симптомів. Прояви хвороби залежать від кількості камінців, їхньої величини і розташування. Основним клінічним проявом є раптовий приступ болю в правому підребер’ї (печінкова колька), яка розвивається після прийому жирного, смаженого, після фізичного напруження, роботи в нахилі або їзди з тряскою в транспорті. Біль різної інтенсивності з іррадіацією в праву руку, лопатку, ділянку серця, може супроводжуватись нудотою, блюванням, здуттям живота, гіркотою та сухістю в роті. Минає після вживання спазмолітиків. Якщо напад триває більше 5 годин, і при цьому температура тіла 38 і вище, а також з’явилася жовтяве забарвлення шкіри і очей, темний колір сечі і світлий – випорожнення, це свідчить про розвиток ускладнень ЖКХ. Необхідно в терміновому порядку звернутися за медичною допомогою (викликати 103 – швидку допомогу). За наявності діагнозу ЖКХ обов’язково проконсультуватися в хірурга для визначення тактики подальшого лікування.

Своєчасна діагностика й систематичне лікування дозволять попередити прогресування захворювання та розвиток загрозливих ускладнень для життя.

Якщо Вам установили діагноз хронічного холециститу, ви маєте чітко виконувати рекомендації лікаря з вживання призначених препаратів, дотримуватися відповідного способу життя і дієти. Дотримання дієти і повноцінне харчування допомагають нормалізувати функцію печінки і жовчних шляхів, поліпшити жовчовиділення.

  1.  Харчуйтесь 4-5 разів на день, невеликими порціями, вживайте їжу в один і той самий час. Це сприяє кращому відтоку жовчі.
  2. Вживайте страви зі свіжих продуктів натурального походження в відварному , запеченому, зрідка тушкованому вигляді. Це дозволить запобігти ускладненням.
  3. Не вживайте страви в холодному вигляді, не пийте холодні напої, які можуть спровокувати спазм жовчовивідних шляхів. Температура холодних страв має бути не нижче 15 градусів, гарячих – не вище 62 градуса.
  4. Дотримуйтесь режиму праці та відпочинку, не нервуйте, уникайте негативних емоцій, більше рухайтесь.
  5. Якщо у вас надлишкова вага і знижена моторика жовчного міхура, зменште енергетичну цінність раціону за рахунок вуглеводів, вживання жирів перенесіть на перший прийом їжі, вживайте на сніданок 1-2 десертної ложки оливкової олії з лимонним соком. Дуже корисні гречана і вівсяна каші. Цукор виключіть повністю. Додавайте в їжу натуральні харчові волокна, які містяться в пшеничних висівках, вівсянці, горіхах, фруктах. Робіть раз на тиждень розвантажувальний день, наприклад, рисово-компотний день: протягом дня 5-6 разів випити по 1 склянці компоту (всього 1. 5-2 л на день) із сухих або свіжих солодких фруктів. Крім компоту, 2-3 рази на день вживайте рисову кашу, заварену на воді без цукру. Денна норма рису – 50 г.
  6. Якщо у Вас нормальна маса тіла і знижена моторика жовчного міхура, також не слід зловживати солодкими стравами. Рекомендовано не більше 50-70 г цукру в день. Велика кількість цукру, меду, варення, цукерок призводить до застою в жовчному міхурі. Нормалізації моторики жовчного міхура сприяють салати, вінегрети, заправлені олією. Яйця (жовтки)  мають жовчогінну дію, посилюють моторику жовчного міхура, тому їх можна включати до дієти з урахуванням індивідуальної чутливості.
  7. Корисні вітамінні напої, чай із плодів шипшини. Протизапальний, спазмолітичний, має легкий послаблюючий ефект і зменшує процеси бродіння в кишечнику чай з плодів тмину. Пити його можна по 1\2 склянки 3 рази на добу.
  8. Якщо у Вас хронічний безкам’яний холецистит з підвищеною моторикою жовчного міхура, зменште в раціоні продукти, що стимулюють його скорочення (тваринні жири, рослинне масло, наваристі м’ясні, грибні, рибні бульйони, свіже сало, зварені не круто яйця, лимони).
  9. В період ремісії рекомендовані гідрокарбонатно-натрієві мінеральні води малої мінералізації («Боржомі», «Єсентуки» № 4, №17, «Нафтуся», «Свалява», «Березовська», «Слов’янська». Воду вживають негазованою, в теплому вигляді (40-50 градусів). Обов’язково враховується секреторна функція шлунка. При зниженій секреторній функції шлунка воду необхідно вживати за 30 хв. до їди, при підвищеній – за 60-90 хв. до їди, при незмінній – за 45 хв. до їди по 100 – 200 мл тричі на день протягом 3 – 4 тижнів.
  10. Зменшенню запалення та застою в жовчному міхурі сприяє проведення 1 раз на тиждень беззондового зондування («тюбажу»). За відсутності протипоказів і за повного обстеження його слід проводити вранці натщесерце. Повільно (невеликими ковтками) випити 150 – 200 мл теплої (40 – 45 градусів) мінеральної води з додаванням 2-3 ложок столових сорбіту або 1-2 чайних ложки карловарської солі. Лягти на правий бік, на спину. Через 40 хвилин випити ще 100 мл мінеральної води. Критерієм ефективності є послаблення випорожнення, після чого рекомендовано випити 1 столову ложку сорбенту («Ентеросгель»). Через 1-1,5 години можна вживати їжу: свіжозаварений чай з медом, домашній сир. Для зменшення можливого здуття живота після процедури бажано випити до 5 таб. (дітям 2-3) активованого вугілля.
  11. Якщо Ви приймаєте препарати з приводу супутніх захворювань, обов’язково інформуйте про це лікуючого лікаря, оскільки деякі медикаменти здатні впливати на функцію жовчного міхура і печінки. Слідкуйте за побічною дією медикаментів.
  12. Своєчасно проводьте санацію вогнищ хронічної інфекції, запальних захворювань черевної порожнини, виключайте з раціону продукти з алергенним впливом.
  13. Не рідше 1 разу на 6 міс. відвідуйте лікаря, робіть необхідні обстеження, не лікуйтеся самостійно або за порадами родичів, знайомих.

Бережіть своє здоров’я!

 Рекомендації з дієтичного харчування при хронічних захворюванняхпечінки та жовчного міхура 

Продукти Рекомендовано вживати Бажано виключити
М’ясо Відварне нежирне(курятина, індичка, кролятина, телятина), парові котлети, фрикадельки. Жирні сорти м’яса, гуска,качка, печінка,

смажене м’ясо, консерви, копченості.

Риба Нежирна відварна або запечена риба. Жирна риба, а також риба копчена,в’ялена, солона, а також риб’яча ікра.
Яйця Варені яйця або паровий омлет з білків. Смажені або накруто заварені яйця.При жовчнокам’яній хворобі – сирі яйця.
Супи На овочевому відварі, нежирні молочні (за переносимості). М’ясні та рибні бульйони, грибні відвари.
Молочні продукти Нежирне молоко (за переносимості), (нежирні кисломолочні продукти, нежирна сметана в перших стравах та салатах, сир середньої жирності. Жирний сир, тверді сири.Жирні молочні продукти

(вершки, сметана).

Овочі Сирі, відварені та тушковані овочі, квашена капуста. Гриби, бобові, горох, редька, ріпа, редиска, щавель, шпинат, мариновані овочі, гострий перець, хрін
Фрукти, ягоди Некислі фрукти і ягоди. Кислі фрукти і ягоди.
Напої Соки (особливо з м’якоттю),відвар шипшини,

чай, плодово-ягідні напої

Газовані і холодні напої, кава, какао, алкоголь.
Каші Гречана, рисова, вівсяна, манна. Пшоняна каша. Страви з гороху і квасолі.
Борошняні вироби Хліб підсушений з висівками та житній, галетне печиво, сухарі. Здоба і кондитерські вироби.