Хребет – вісь життя

Вчені стверджують: тварини ніколи не страждають проблемами з хребтом, а ми розплачуємося болями в спині за те, що в процесі еволюції стали на дві ноги, відмовившись від ходіння на чотирьох кінцівках. Назад для людини дороги немає. Є лише необхідність навчитись жити без болю.

Як влаштований хребет

Хребет людини схожий на складну інженерну конструкцію і виконує 2 важливі функції: опірно-рухову і захисну (захищає спинний мозок). Стародавня східна медицина вважала, що хребет – вмістилище життєво-важливої енергії; за його станом складається враження не лише про здоров’я внутрішніх органів, але і про душевне самопочуття людини.
Хребет складається із 33-34 розміщених один над одним хребців, поєднаних в єдиний ланцюг. Це дозволяє нам рухатись; згинатись в різних напрямках, повертати голову. Між хребцями розміщені гнучкі хребці – міжхребцеві диски, які пом’якшують поштовхи, що йдуть, від колінних, стегнових і інших суглобів. Це своєрідна «подушка безпеки», котра захищає від пошкоджень під час ударів. Ріст хребта закінчується в 24-25 роки. З віком хребці й диски між хребцями руйнуються, і багато людей віком 60 років стають нижчими на 2-5 см. Складна S-подібна форма хребта формується завдяки фізіологічним вигинам. Вигін з боку спини вперед називається лордоз (шийний і поперековий) назад – кіфоз (грудний і крижовий). Вони дозволяють пом’якшувати вібрацію та удари.

5 головних ворогів здорового хребта

1. Надлишкова вага – підвищує механічне навантаження на хребет.

2. Паління – порушує обмін речовин і відновлювальні процеси в організмі.

3. Сидячий спосіб життя – підвищує статичне навантаження на хребет, зменшує тонус м’язів, що підтримують його правильну форму, сприяють закріпленню неправильної осанки.

4. Неправильна осанка призводить до утворення патологічних вигинів.

5. Надмірне фізичне навантаження – підвищує навантаження на хребет.

Сутулість шкодить здоров’ю

Негаразди з хребтом призводять до порушення постави (патологічний некроз, сколіоз, лордоз). Крім непривабливого зовнішнього вигляду, це спричиняє порушення роботи внутрішніх органів, проблеми в шийному відділі хребта – часта причина головного болю, порушення пам’яті, зору, слуху та багатьох інших неприємностей. При остеохондрозі грудного відділу можливі болі в серці, а також в животі, як при захворюваннях шлунка, жовчного міхура та інших органів черевної порожнини. Якщо уражений поперековий відділ, можливі порушення сечовипускання та порушення статевих функцій. Щоб не зашкодити спині, не піднімайте вагу на прямих ногах, нахиливши тулуб вперед. Треба присісти, зігнути ноги в колінах, і, підіймаючи вагу, тримати тулуб прямо, злегка вигнувши його в поясниці. Так роблять це штангісти.

                       Перші симптоми проблем з хребтом

  •  Біль в спині або шиї, коли ви встаєте з ліжка вранці.
  •  Неприємні відчуття при закиданні голови назад.
  • Частий головний біль й запаморочення.
  • Відчуття дискомфорту біля лопаток при глибокому вдиху або видиху.
  • Незначне оніміння рук або ніг.
  • Біль при різних рухах. 
  • Надзвичайна напруженість та сутулість м’язів спини, яка з часом минає самостійно.

Будь-який дискомфорт в спині (навіть невеликий, якщо повторюється з кожним разом триваліше), потребує уваги! У таких випадках обов’язково проконсультуйтесь з лікарем-вертебрологом.

Чому болить спина?

Частіше болі в спині пов’язані з такими порушеннями в роботі хребта: Остеохондроз — зміни в міжхребцевих дисках (частіше в шийному та поперековому відділах). При остеохондрозі виникають порушення обмінних процесів в м’язах і зв’язках, що оточують хребет. З віком та під впливом певних факторів в кістковій та хрящовій тканинах міжхребцевих дисків з’являються болі, обмеження рухливості в уражених суглобах, невралгії, радикуліти, сколіози. Грижа міжхребцевих дисків може стати причиною нестерпного болю в спині. Виникає як ускладнення остеохондрозу. Якщо захворювання не лікувати, міжхребцеві диски продовжують сплющуватись, їхні краї виходять за межі нормального розміщення диска. Це може призвести до інвалідності. Радикуліт – ускладнення остеохондрозу, при якому диски втрачають свою еластичність, сплющуються, зміщуються, міжхребцеві отвори звужуються, а спино-мозкові нервові корінці, що виходять через них, защемляються. Симптоми радикуліту: біль в шиї, потилиці, верхніх або нижніх кінцівках, в попереку. Іноді бувають головний біль, дзвін у вухах, біль в серці. Люмбаго (простріл) — гострий біль в поперековій області, частіше за все односторонній. Виникає раптово після перевантаження, під час піднімання ваги, різкого перегріву, переохолодження. Хворий не може розігнутися, займає вимушене (напівзігнуте) положення.

    Відчуйте себе…сонцем!

Лікарі пропонують комплекс вправ, що допомагають поліпшити осанку, зміцнити м’язовий каркас та попередити остеохондроз. Робіть зарядку щоденно, повторюючи кожну вправу 10-15 разів.

«Я-сонце»

Стати спиною впритул до стіни, руки підняти вгору долонями вперед. Залишайтесь в такому положенні 5 хвилин.

 «Краб»

Станьте прямо. Руки опущені, плечі розслаблені. Праву руку зігніть в лікті і заведіть за голову. Ліву опустіть донизу, згинаючи в лікті і відведіть за спину. Намагайтесь з’єднати долоні. Потім поміняйте положення рук.

«Лаз»

Ця вправа особливо корисна для корекції осанки. Стоячи рачки, треба «пролізти» в умовний лаз під парканом.