Що потрібно для повноцінного життя?

 

  • Калій (К) ‑ «паливо для серця». Його норма ‑ 2 г на добу. Разом з натрієм регулює водно
    — сольовий обмін. Слідкує за правильним серцебиттям, за тим, щоб м’язи та нерви працювали бездоганно.

Джерела: соя, квасоля, сир домашній, печена картопля.

  • Фосфор (Р) ‑ «акумулятор енергії». Норма ‑ 5 г на добу. Відповідає за перерозподіл енергії, що потрапляє в організм з їжею. Фосфору ми вживаємо багато. Джерела фосфору: білий хліб, риба, яловичина, сир, яйця, молоко, йогурт.
  • ЗАЛІЗО (Fe) ‑ «кисневий транспорт». Норма на добу ‑ 20мг . бере участь в диханні та кровотворенні. Складовий елемент гемоглобіну. Дефіцит заліза тривалий час може залишатись непомітним – до тих пір, поки не проявиться анемія (малокрів’я). Симптоми: блідість шкіри, слабкість, запаморочення голови. Джерела заліза: квасоля, м’ясо, гречка, яблука, хліб.
  • Натрій (Na) ‑ «сіль життя». Норма на добу ‑ 3-6 г, працює в поєднанні з калієм – вони є «головними з водозабезпечення». Нервові та м’язові клітини функціонують тільки в електролітному середовищі, яке створюють калій та натрій. При нестачі натрію виявляються симптоми: головний біль, відчуття слабкості, судоми, низький кров’яний тиск. У разі надлишку – затримка рідини в організмі, перевантаження серця, нирок. Джерела натрію: оливки, ковбаси, консерви, м’які сири, риба, м’ясо, сіль.
  • Магній (Mg)- «антистресовий метал». Добова потреба: 300-400 мг. Забезпечує контроль над м’язами. Захищає клітини від пагубної дії стресу. Попереджає атеросклероз та серцево-судинні захворювання. При нестачі магнію підвищується роздратованість, дрібне м’язове тремтіння. Джерела магнію: какао, квасоля, горох, пророщені зерна пшениці, горіхи, мед, зелень, хліб, риба.
  • Цинк (Zn) ‑ «для сексу й самозахисту». Потреба на добу ‑ 15 мг. Посилює боєздатність імунної системи, допомагає загоєнню ран, боротьбі з застудою. Відповідає за плодючість чоловіків, регулює роботу простати. Джерела цинку: печінка, яйця, сир, молюски, боби, гриби, насіння соняшника.
  • Фтор (F) ‑ «емалювальник». Норма ‑ 2-3 мг. Зміцнює зубну емаль, допомагає заживляти переломи. Попереджує розвиток вікового остеопорозу. Джерела: питна вода, грецькі горіхи, молоко, чорний чай, шпинат.
  • Марганець (Mn) — «спеціаліст з ферментів». Норма – 2-10 мг. Активує ферменти, відповідальний за сексуальні здібності, бере участь в кровотворенні, допомагає печінці позбутися від накопичених отруйних речовин. Джерела: чорний хліб, нирки, шпинат, картопля, печінка, банани.
  • Мідь (Cu) — «фарба для волосся й очей». Норма ‑ 2-5 мг на добу. Необхідна для синтезу пігментів, що фарбують шкіру, очі та волосся. Важлива для роботи залоз внутрішньої секреції і для білкового обміну. У разі нестачі – порушення пігментації, збої в нервовій системі, відкладання на стінках судин. У разі надлишку міді страждає печінка. Джерела міді: чорний хліб, картопля, шоколад, печінка, кава.
  • Йод (I) — «захист для щитовидки». Норма ‑ 100-200 мкг. Абсолютно необхідний для роботи щитовидної залози та всієї гормональної системи. Нестача йоду веде до збою всіх функцій організму – порушення обміну речовин, втрати потенції, депресії, м’язової слабкості, зобу. Джерела йоду: йодована сіль, морська капуста, морська риба, мідії.
  • Кальцій (Ca) — «матеріал для скелету». Норма на добу – 1,0-1,5 г. Організм дорослої людини має в своєму розпорядженні приблизно 2 кг кальцію. Цей елемент конче необхідний в період росту. Він відповідає за формування кісток і зубів, здатен боротися з алергічними реакціями і, як виявили нещодавно, з депресіями. Дефіцит кальцію призводить до ослаблення кісткової тканини – остеопорозу та збільшує ризик переломів. Надлишок кальцію пригнічує засвоєння магнію, а також спричиняє відкладення солей в суглобах. Джерела кальцію: будь-які молочні продукти, сухофрукти, мигдаль, сардини.
  • Кобальт (Co) ‑ «забарвлювач для крові». Потреба на добу – 40-70 мкг. Бере участь в утворенні еритроцитів, а також в перетравленні їжі: без нього неможливий синтез вітаміну В12 кишковою мікрофлорою. Є стимулятором створення багатьох важливих ферментів, веде боротьбу з канцерогенними вільними радикалами. Препарати, які містять кобальт, корисні при гастриті. Надлишок кобальту може спричиняти діарею, а кобальтове отруєння (наприклад, кобальтовою фарбою) призводить до тяжких наслідків для серцево-судинної системи. Джерела кобальту: арахіс, макарони, хліб, устриці, печінка, оселедець, яйця, яловичина.