Що треба знати про тонзиліт?

Ось уже кілька десятиліть ми приділяємо пильну увагу мигдаликам, або гландам – так часто називають піднебінні мигдалини. Їхнім станом пояснюємо часті застудні захворювання.
Навіщо потрібні мигдалини? Мигдалини – один із найважливіших імунних органів людини. Саме вони першими зустрічають хвороботворні механізми із навколишнього середовища і забезпечують захист нашого організму. У мигдаликах містяться особливі щілини – лакуни. Лакуни – це пастка для мікробів та вірусів і водночас своєрідний «полігон», де імунна система вчиться боротися з цими мікробами й вірусами. Видалення мигдаликів без вагомих підстав може стати ударом по захисних силах організму.

tonzillit

 Що таке хронічний тонзиліт?

Хронічний тонзиліт – це загальне захворювання організму, за якого хронічний запальний процес локалізується у піднебінних мигдалинах. У разі зниження загального імунітету або зіткнення організму з потужною інфекційною атакою (ангіна),у лакунах накопичується велика кількість гною, що складається із загиблих мікробів, білих кров’яних тілець, клітин (так звані пробки). Заблоковані гноєм мигдалини перестають працювати як імунний орган, а у гнійному вмісті лакун чудово себе почувають і розмножуються хвороботворні мікроби. Хронічний тонзиліт проявляється загальною слабкістю, незначним підвищенням температури тіла (37 – 37,3*С), появою неприємного запаху з рота, збільшенням лімфатичних вузлів, зниженням імунітету, і, як результат, – частими ангінами – два і більше разів на рік.

 У чому ж небезпека тонзиліту?

Найнеприємнішим у хронічному тонзиліті є те, що він може підтримувати і сприяти прогресуванню інших захворювань, починаючи від частих застуд і гайморитів і закінчуючи алергічними захворюваннями, ревматизмом (небезпечна хвороба, яка вражає серце і суглоби), гломерулонефритом (захворювання нирок).

Часті застудні захворювання при хронічному тонзиліті виникають з таких причин:

  • Мигдалини перестають функціонувати як імунний орган, імунітет знижується. А найменша провокація (переохолодження, втома, стрес) призводять до захворювання.
  • Мигдалини, що містять рідкий гній і гнійно-казеозні пробки, перетворюються на осередок інфекції.

 Сучасні підходи до лікування хронічного тонзиліту

Враховувати важливу роль мигдаликів для імунітету людини, лікарі максимально пильно ставляться до них і вдаються до видалення тільки у крайніх випадках після безуспішного проведення 2-3 курсів консервативної терапії.

Лікування хронічного тонзиліту проводиться за такими напрямками:

  • Усунення запалення і болю (проводяться місцеві процедури промивання лакун, застосування протизапальних препаратів, переважно у вигляді таблеток для розсмоктування).
  • Поліпшення дренажної функції мигдаликів (масаж мигдаликів).
  • Зміцнення загального і місцевого імунітету. Для профілактики загострень хронічного тонзиліту велике значення має своєчасна санація ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів і вуха, відновлення носового дихання і т.п. Доцільним є проведення профілактичного курсу промивання лакун, застосування фізіотерапевтичних процедур за загальноприйнятою практикою (тубус-кварц, ультрафонофорез). Призначення препаратів із протизапальною та імуномоделюючою діями. Останнім часом широко застосовують натуральні комплексні препарати, котрі усувають запалення і біль і відновлюють ушкоджені мигдалики.

 Проведення профілактичних курсів 1 раз на півроку дасть змогу зберегти мигдалики.

 5 порад для хворого горла:

  1. Відмовтесь від твердої і гострої їжі. Тверді а також пікантні і гострі продукти травмують і пошкоджуютьзагальну слизову оболонку ротоглотки.
  2. Пийте більше теплої рідини. Для швидкого виведення токсинів з організму і відновлення втрати рідини необхідно більше пити. Вживати можна теплий чай, компот, кисіль, молоко
  3. Створіть належний мікроклімат. Запаленому горлу надзвичайно шкодить сухе повітря. Воно пересушує слизову оболонку і послаблює місцеві захисні механізми, а це може посилити запальний процес. Рекомендована вологість повітря в кімнаті – 40-60%. Для її підтримання слід робити вологе прибирання. Також можна придбати зволожувач повітря або, принаймні, поставити у приміщенні миску з водою.
  4. Полощіть горло. Для механічного видалення збудників хвороби і продуктів їх обміну зі слизової оболонки ротоглотки можна застосувати старий перевірений засіб – полоскання. Полоскати горло треба часто, кожні 2-3 години. Для цього використовуйте або теплу воду або різноманітні розчини і відвари.
  5. Усуньте запалення, інфекцію та біль. У домашній аптечці мають бути спеціальні засоби – це аерозолі, пастилки, льодяники та таблетки для розсмоктування. Якщо впродовж 2-3 днів самостійного лікування горла стан не покращився, слід негайно звернутися до лікаря!

Цікаво знати, що при ангіні дуже корисний гарбуз. Речовини, що містяться в гарбузі, полегшують біль і зменшують запалення горла. Для цього гарбуз запікають, готують з нього кашу або просто сік.