Стенокардія – це біль у серці. Провокується фізичним навантаженням, емоційним стресом, виходом на холод, надмірним споживанням їжі.
Фактори, що сприяють припиненню болю:
- прийом нітрогліцерину;
- припинення навантаження.
Ситуації, що вимагають термінового звернення за медичною допомогою:
- якщо біль з’явився раптово;
- якщо біль став провокуватися значно меншим (або мінімальним) фізичним навантаженням;
- якщо біль триває більше 10 хвилин;
- якщо біль виражений більше, ніж раніше;
- якщо з’явився біль у спокої.
Ваш стан може бути стабільним: стабільна стенокардія – це коли больові відчуття (у тому числі атипові, серед яких задишка, відчуття нестачі повітря при навантаженні, здавлення в грудях, кашель, покашлювання; раптовий напад м’язової слабкості в лівій руці; печія при швидкій ходьбі; напад аритмій на висоті навантаження) з’являються при певному навантаженні або зусиллі. Ви можете передбачити той рівень навантаження, який може викликати біль.
Стабільна стенокардія може тривати роками і бути контрольованою на фоні лікування, яке призначив лікар. Більшості нападів болю (стенокардії) можна запобігти правильним лікуванням під наглядом Вашого лікаря.
У терапії захворювання дуже важливо контролювати фактори ризику (артеріальний тиск, частоту скорочень серця, масу тіла) і дотримуватися здорового способу життя, що включає, перш за все, відмову від паління, адекватну фізичну активність, раціональне харчування.
Рекомендації для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями і пацієнтів високого ризику:
- дієта;
- відмова від шкідливих звичок (паління, переїдання та ін.);
- підвищення фізичної активності з урахуванням віку, стану серцево-судинної си стеми та інших органів і систем (мінімум 30 хв.щоденної фізичної активності);
- загальний холестерин < 4,5 ммоль/л;
- холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) < 2,5 ммоль/л;
- зниження надмірної маси тіла (Індекс маси тіла < 25 кг/м);
- АТ 130/80 мм. рт. ст.;
- контроль рівня глюкози в крові;
- регулярний прийом лікарських препаратів, призначених лікарем.
Основні принципи дієти:
- Вживання їжі не менше 4-5 разів на день, невеликими порціями, не переїдаючи перед сном. Не пропускати сніданок або обід. Не перекушувати.
- Склянка води без газу за пів години до їжі знижує апетит. Не «заїдати» поганий настрій. Не вживати їжу за «компанію». Готувати без жиру. Вести щоденник харчування.
Дозволяється:
- курка без наявного жиру і шкіри, індичка, телятина, кролик, дичина;
- риба, особливо морська (тріска, камбала, оселедець, сардина, тунець, лосось, форель);
- нежирні молочні продукти (знежирене молоко, сир, кефір, йогурт, простокваша, сир твердий);
- 1-2 яйця на тиждень;
- будь-які фрукти і овочі (всі свіжі та заморожені овочі та фрукти, кукурудза, бобові, варена і печена картопля, овочеві супи);
- волоські горіхи, мигдаль;
- крупи, макаронні вироби;
- хліб з борошна грубого помолу, нежирні хлібобулочні вироби;
- чай, неміцна кава, фруктові соки без цукру, мінеральна вода.
Обмежується:
- соняшникова, кукурудзяна, оливкова олія;
- пісна яловичина, бекон, шинка, фарш з пісної яловичини;
- яєчний жовток;
- сири середньої жирності, плавлені пастоподібні сири;
- соєвий соус, сіль < 5 г/добу;
- мармелад, мед, сиропи, пастила, цукор;
- алкогольні напої.
Забороняється:
- вершкове масло, майонез, тваринний жир, свине сало, тверді маргарини;
- м’ясо з наявним жиром, ковбаси, сосиски, паштети, шкіра домашньої птиці, жирні м’ясні бульйони, печінка, нирки, мозок, печінкові паштети;
- незбиране молоко, згущене молоко, вершки, сметана, жирний сир, тверді сири більше 30% жирності;
- картопля, приготована на тваринному жирі, картопля фрі, картопляні чіпси;
- здобні хлібо-булочні вироби, тістечка, бісквіти, кондитерські вироби, приготовані на нерекомендованих жирах, жирні креми, шоколад, іриски, помадки, морозиво.